Beltestakk

En av dagens mest populære bunader er Beltestakken. Vi har skrevet litt om utviklingen, hva som skal være i fokus og hvilket tilbehør som passer. Beltestakken har sitt navn etter det brede, brikkevevde beltet. Som med andre bunader var stakken på bunaden kort og gikk litt under knærne. Det var en praktisk hverdagsdrakt men har i senere tid blitt en populær bunad for de store anledningene.

Utviklingen

Fra ca. 1840-årene skjedde det en gradvis endring på Rødtrøyebunaden og dette ledet til det vi i dag kjenner som beltestakken fra Øst-Telemark. Tilgangen til lyse farger var liten og det var ofte at man valgte de stoffene en hadde tilgang til i hjemmet. Bunaden ble ofte brukt på markeder, høytider samt store- og små begivenheter. Fra 70- og 80-tallet ble det mer populært med flere farger slik som lilla og rosa samt mye mørke farger, belte og skoningen ble bredere. Dette banet vei for beltestakken vi kjenner i dag.

Mange valg

Til dagens Beltestakk er det et stort utvalg av farger både til livet og applikasjoner på forkleet. Forkle kan for eksempel være laget av damask, samme materiale som stakken eller i sateng. På livet kan du velge om du vil ha med bånd, agramaner og broderier. Den kan også prydes med sølvmaljer i utringingen på brystet. Ved valg av hårvippe er denne laget med den samme teknikken som beltet, ofte med samme farge og mønster. Beltestakken gir deg mange muligheter. Drakten kan du velge hva du vil gjøre med og det er en representasjon av deg. Det finnes derfor ingen fasit på hva du kan velge.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

«Den perfekte bunaden»

 

For mange av oss kan det å velge bunad være litt vanskelig. Siden det er en kostbar investering, hvor pris og kvalitet samtidig som tradisjon veier inn kan valget ofte være vrient. Skal mange velge etter hvor man er født? hvor foreldrene er fra? Eller velge den bunaden som er finest? Det er som oftest ikke et riktig svar for dette, men her har vi samlet noen tips for hvordan du kan velge din perfekt bunad.

Valg av bunad

For mange er det bosted og familietradisjon som avgjør hvor bunaden skal være fra. Har familien bodd på samme plassen gjennom flere slektsledd, er valget enkelt. Andre har flyttet mye på seg - og kanskje kommer mors- og farsslekta fra helt ulike steder i landet. Eller kanskje har du funnet din favorittbunad helt uavhengig av dette? Det finnes ingen regel for valg av bunad og det er fullstendig lov for andre kulturer å kle seg i vår nasjonaldrakt.

Når kan jeg bruke bunaden?

Bunaden kan brukes i alle høytidelige familie- og vennesammenkomster, uten at noen vil stusse over "at det antrekket har du da brukt før". En bunad bruker du igjen og igjen - så det er virkelig et bruksplagg du kan kalle en framtidsinvestering. Selve høytidsdagen for bunader, 17. mai, er som skreddersydd uavhengig av været på den store dagen. Bunaden er alltid like praktisk og anvendelig både for de store og de små i familien.

Populære bunader

Beltestakken fra Telemark er en fin og veldig populær bunad blant våre kunder. Den blir ofte kalt før Bø-Stakken. Det som er fint med Beltestakken er den har et unikt valg av farger, broderier og sammensetninger som gjør den veldig personlig. Nordlandsbunaden er også blitt en veldig populær bunad og er blitt kåret til Norges fineste flere ganger. Siden mesteparten av kildematerialet er fra Vefsen kalles den også ofte for Vefsenbunaden. De fleste av våre bunader har ull fra Norske stabile leverandører som; Gudsbrandsalen Uldvarefabrik sølv fra Sylvsmidja og Espeland. Dette gjør oss trygge på at vi kan hjelpe våre kunder med å finne deres perfekte bunad.