TIPS FOR VEDLIKEHOLD AV BUNAD OG TILBEHØR

Det å ha bunad er en sann glede. Likevel er kanskje ikke vedlikeholdet den største. Har du bunad og lurer på hvordan du skal passe best mulig på den? Her får du enkle tips for hvordan du beholder den fin.

 

Slik håndterer du vask og stell av bunadskjorte

Bunadskjorten din kan du vaske etter bruk. Det er variabelt hvilke råd man får om stell av broderte bunadskjorter. Noen foretrekker å vaske linskjorter for hånd. Andre vasker sin i maskin. Bomullsskjorter vaskes i maskin og med dagens moderne vaskemaskiner bør de fleste skjorter tåle et finvask-program på 30 – 40 grader*. Det er viktig å behandle skjorten etter det svakeste ledd. Har du broderier i ull eller silkegarn, må hele plagget behandles som dette. Vanlig bomullsbroderigarn er fargeekte, men man bør være forsiktig med bløtlegging. Enkelte skjorter bør vaskes for hånd. For optimalt vedlikehold anbefaler vi vedlikeholdspose som enkelt tar vare på din bunad og skjorte. 

 

Enkle huskeregler

  • • Husk at lin ikke skal vaskes på høyere temperatur enn 60 grader, da forsvinner glansen i stoffet. 
  • • Når skjorten er vasket og tørr, skal den legges bort, ikke henges. Den skal ikke strykes først, da gulner den fortere.
  • • Mange synes det er slitsomt å stryke lin, og at det skrukker med en gang. Det er viktig å tenke på at linfibrene holder godt på fuktighet.
  • • En nystrøket skjorte bør henge to-tre dager før den brukes. Da er den tørr «tvers igjennom».
  • • Noen oppbevarer skjorten i fryseren. De fukter den og legger den i en plastpose. La skjorta tine slik at selve strykingen blir så skånsom som mulig.
  • • Husk at om du er uheldig å få flekker på skjorten må den ikke klores. Det spiser opp fibrene.

 

Oppbevaring av bunaden

  • • Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt
  • • Eventuelle flekker av matrester og drikke bør fjernes før bunaden henges vekk
  • • Bruk en bunadspose i naturfiber, gjerne i bomullslerret som puster. Posen bør omslutte bunaden i størst mulig grad
  • • Hvis man skulle være så uheldig å få møll i bunaden, anbefaler vi at du rister den godt, og fryser den ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børstes og ristes bunaden ren for møllrester og egg

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VESTFOLD

Vestfold som fylket setter ikke det store preget som en bærer innen folkedrakttradisjoner. Likevel har behovet for bunader vært der og komposisjonen av kvinnebunaden for fylket startet tidlig. Det var folkedanserne som på tidlig av 1900-tallet som bidro til etterspørselen etter Vestfold-bunad. Ragnar Nordby var med å utarbeide bunaden ettersom han hadde stor interesse for Vestfold-fylket og presenterte den ferdig i 1932. Dette var et samarbeid gjort mellom byene Nordby, Larvik og omegn. 

 

Dame

Vi tilbyr i dag 2 ulike Vestfoldbunader. 1932-bunade var den første kvinnebunaden som ble lansert i Vestfold. Produksjonen varte frem til 50-tallet, hvor 1956-modellen  tok over. Den var en mer nøyaktig utarbeidet bunad med tanke på kildematerialet. 1932- modellen derimot kom ikke tilbake før tidlig på 90-tallet. Denne bunaden har færre broderier enn mange andre bunader fra denne perioden og er i større grad en komposisjon på grunnlag av vevde bånd. 

Det var folkedanserne som på 
tidlig av 1900-tallet som bidro til 
etterspørselen etter Vestfold-bunad

Herre

Mannsbunaden med rød trøye har vært gjennom mange revisjoner og forandringer. Utgangspunktet har likevel vært en rød trøye fra Trolldalen i Andebu. Trøya til bunaden er også kjent under navnet Trolldalstrøya. Bunden har hatt både rød og svart jakke, vest og bukse har med sine variasjoner og i 1976 ble det foretatt en full revisjon av bunaden. En nøyaktig kopi og produksjon ble ferdigstilt og klar i 1985. Den tidligere utgaven kalles ofte Borrebunaden. Dette er fordi de første som brukte bunadene var Borre Leikarring. Borrebunaden har i motsetning med Vestfoldbunaden sort trøye og bukse samt rød eller grønn ullvest. Vestfoldbunden for herre har med andre ord hatt en god porsjon av variasjon og utvikling. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

FANABUNAD

Det flotte Fanaområdet i Bergen har et stort og rikt draktmateriale som kan sees på som selve utgangspunktet for det vi kjenner som dagens bunader. Nasjonalen preget de første bunadene som kom i bruk i Fana. Fanabunaden finnes for begge kjønn og vi har skrevet litt om bakgrunnen for begge.

 

Dame

Bunaden bygger på draktmaterialet til folkedrakten fra rundt 1800-tallet samt noe fra 1900-tallet. Fanabunaden finnes i dag i flere ulike varianter og hvor det er rom for å gjøre den personlig ved å ta i bruk ulike varianter i form av dekor, teknikker og materialer. Fangbånd er på venstresiden hos de gifte mens ugifte har de på min høyre side. Husk at om skulle dette være bunaden for deg får du den ferdig brodert og med montert stakk, liv, skjorte, forkle og belte samt bringeduk.

 

Fanaområdet har et stort og rikt draktmateriale
som kan sees på som selve utgangspunktet for
det vi kjenner som dagens bunader

Herre

Det som er interessant med Fanabunaden for herre er at flere av elementene aldri har vært ute av bruk. Det er også i senere tid blitt mer fokus på å ta opp igjen den gode tradisjonelle draktskikken. På 1900-tallet ble Fanabunaden «tatt i bruk». Fra 1930 ble den standardisert i form av material og mønster. Siden det var ønske om å ta tilbake flere av eldre draktskikkene skjedde det igjen en endring på 70-tallet. Dette har først til at det i dag finnes flere rekonstruerte utgaver av herrebunaden for å vise til de ulike tidsperiodene. Det finnes i dag 2 type jakker, hvor vi i Norske Bunader tilbyr Flasketrøyen. Den andre heter Lasketrøya. Flasketrøya gikk tidligere ut av bruk men tok opp igjen tråden i 1926. Bunaden har 2 vester ved bruk. Likevel er det kun ved de store anledningene at den røde kommer til syne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TRØNDERBUNAD

Det er 3 hovedpersoner som var sentrale i utformingen av Trønderbunaden. De tre lærerinnene Ingeborg Krogstad, Ragna Rytter og Kaspara Kyllingstad var med å skape Trønderbunaden. Målet var enkelt at bunaden skulle ha tiknytning til lokale og damene i Trøndelag skulle få sin helt egen bunad. Bunaden er i dag en av våre mest solgte bunader.

 

Dame

Trønderbunaden ble utarbeidet rundt 1920-tallet hvor utgangspunktet var fra en del draktplagg fra Trøndelag. Frem til 1923 be det arbeidet med å registrere de gamle draktplaggene for så å sette sammen en bunad. Fokuset var at den skulle ha være preget av trendene fra sin tid samtidig som at den skulle ha en lokal forankring. Blant annet har livet fasong fra skjøteliv fra Trøndelag fra omkring 1800-tallet. Den er preget fra rokokkomoten, men livet er dog ikke en direkte kopiert utgave etter noe slikt liv. I dag lages livet i damask med 3 forskjellige mønstre (enkel rose, rose med stilk og rose med bølge). Stakken har den samme fargen som bunnfargen på livet. Bunaden gir deg mange valg. Blant annet finnes det 3 ulike varianter valg av skjorte, forkleet har i 2 ulike mønstre i damask mens lomme og hodeplagg også har sine variasjoner.

Som med Trønderbunaden for dame,
var Ragna Rytter også sentral når det kom

til Herrebunad fra Gauldalen.

Herre

Gauldalen bunaden bygger på draktmateriale fra Gauldalen. Likevel er det ingen direkte kopi fra gamle plagg. Den er derimot en videreføring fra draktskikk slik den var i deler av Sør-Trøndelag ved startet av 1800-tallet. Som med Trønderbunaden for dame, var Ragna Rytter også sentral når det kom til Herrebunad fra Gauldalen. Ragna blir sett på som hovedpersonen bak denne bunaden og den ble ferdig utarbeidet i 1963. Ålen bunaden er en kopi fra en hel drakt fra Ålen. Den ble lansert i 1952 og det har vært ulik utforming gjennom tidene. Utgangspunktet for bunaden var de gamle klærne fra Ålen som tilhørte Johannes Reitan. Stoffet til jakken og bukse er i sort vadmel og den flotte vesten er i flerfarget stripete ullstoff. Trønderbunadene har sterk tradisjon og gir deg mange valg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

BELTESTAKK

En av dagens mest populære bunader er Beltestakken. Vi har skrevet litt om utviklingen, hva som skal være i fokus og hvilket tilbehør som passer. Beltestakken har sitt navn etter det brede, brikkevevde beltet. Som med andre bunader var stakken på bunaden kort og gikk litt under knærne. Det var en praktisk hverdagsdrakt men har i senere tid blitt en populær bunad for de store anledningene.

Utviklingen

Fra ca. 1840-årene skjedde det en gradvis endring på Rødtrøyebunaden og dette ledet til det vi i dag kjenner som beltestakken fra Øst-Telemark. Tilgangen til lyse farger var liten og det var ofte at man valgte de stoffene en hadde tilgang til i hjemmet. Bunaden ble ofte brukt på markeder, høytider samt store- og små begivenheter. Fra 70- og 80-tallet ble det mer populært med flere farger slik som lilla og rosa samt mye mørke farger, belte og skoningen ble bredere. Dette banet vei for beltestakken vi kjenner i dag.

Mange valg

Til dagens Beltestakk er det et stort utvalg av farger både til livet og applikasjoner på forkleet. Forkle kan for eksempel være laget av damask, samme materiale som stakken eller i sateng. På livet kan du velge om du vil ha med bånd, agramaner og broderier. Den kan også prydes med sølvmaljer i utringingen på brystet. Ved valg av hårvippe er denne laget med den samme teknikken som beltet, ofte med samme farge og mønster. Beltestakken gir deg mange muligheter. Drakten kan du velge hva du vil gjøre med og det er en representasjon av deg. Det finnes derfor ingen fasit på hva du kan velge.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

«DEN PERFEKTE BUNADEN» 

For mange av oss kan det å velge bunad være litt vanskelig. Siden det er en kostbar investering, hvor pris og kvalitet samtidig som tradisjon veier inn kan valget ofte være vrient. Skal mange velge etter hvor man er født? hvor foreldrene er fra? Eller velge den bunaden som er finest? Det er som oftest ikke et riktig svar for dette, men her har vi samlet noen tips for hvordan du kan velge din perfekt bunad.

Valg av bunad

For mange er det bosted og familietradisjon som avgjør hvor bunaden skal være fra. Har familien bodd på samme plassen gjennom flere slektsledd, er valget enkelt. Andre har flyttet mye på seg - og kanskje kommer mors- og farsslekta fra helt ulike steder i landet. Eller kanskje har du funnet din favorittbunad helt uavhengig av dette? Det finnes ingen regel for valg av bunad og det er fullstendig lov for andre kulturer å kle seg i vår nasjonaldrakt.

Når kan jeg bruke bunaden?

Bunaden kan brukes i alle høytidelige familie- og vennesammenkomster, uten at noen vil stusse over "at det antrekket har du da brukt før". En bunad bruker du igjen og igjen - så det er virkelig et bruksplagg du kan kalle en framtidsinvestering. Selve høytidsdagen for bunader, 17. mai, er som skreddersydd uavhengig av været på den store dagen. Bunaden er alltid like praktisk og anvendelig både for de store og de små i familien.

Populære bunader

Beltestakken fra Telemark er en fin og veldig populær bunad blant våre kunder. Den blir ofte kalt før Bø-Stakken. Det som er fint med Beltestakken er den har et unikt valg av farger, broderier og sammensetninger som gjør den veldig personlig. Nordlandsbunaden er også blitt en veldig populær bunad og er blitt kåret til Norges fineste flere ganger. Siden mesteparten av kildematerialet er fra Vefsen kalles den også ofte for Vefsenbunaden. De fleste av våre bunader har ull fra Norske stabile leverandører som; Gudsbrandsalen Uldvarefabrik sølv fra Sylvsmidja og Espeland. Dette gjør oss trygge på at vi kan hjelpe våre kunder med å finne deres perfekte bunad.